Érik a sárgabarack, megkezdődött az idei befőzési szezon

Az eper már leérett, de elindult a sárga- és őszibarack szezon, ami még közel egy hónapig is kitart.

Mutasd az éléskamrádat, és megmondom, milyen háziasszony vagy – mondták a nagyanyáink. Aztán eltelt pár évtized, valahogyan kiment a divatból a házi lekvár vagy a szörp készítése. A családanyák egy része azt mondja, nincs ideje ezzel pepecselni. Minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni.

A jobb minőségű dzsemek, befőttek drágák, és az ember nem tudja, milyen tartósítószereket tettek bele. Kellett néhány „élelmiszerbotrányos” év, hogy ismét divatba jöjjön az a nézet, hogy az a legegészségesebb étel, amit az ember maga készít.

Elkezdődött a sárgabarack, vagy másnéven a kajszi szezonja. A tavalyi nagyon gyenge év után úgy tűnik idén lesz bőséges kínálat ebből a gyümölcsből. Ez meg is látszik az árán. Tavaly ilyenkor egy kiló kajsziért 850 forintot, idén 450 forintot kérnek a termelők, és hétről hétre egyre barátságosabb a barack ára.

Szászi Lucának és férjének Bátaszék határában van közel két hektárnyi barackosa. Ők szerencsések voltak tavaly is, mert a jó fekvésű termőhelynek köszönhetően nem vitte el a termést a márciusi fagy. Idén roskadoznak a fák a sok sárgabaracktól, pedig pár hete még le is válogatták a nagy részét, hogy sok szép, nagyszemű barackjuk legyen.

– Idén később indult két héttel a szezon, a korai fajtákat szedjük most, ebből csak néhány fa van, mondta Szászi-Mauthner Luca. – A jövő héten szedjük a magyar kajszit, valamint a ceglédi bíbort és a ceglédi óriást. Főleg Baján árulunk, a vásárlóink visszajárnak hozzánk. A középkorú és idősebb korosztály az, amelyik még mindig ragaszkodik a lekvárkészítéshez.

Szászi Luca hozzátette, a gyümölcsöt a fáról leszedni, a hullottat a fa alól összegyűjteni egyáltalán nem könnyű munka, és nagyon nehéz hozzá embert találni.

A házi lekvár és kompót egyéni ízlést tükröz

A kajszival egyidőben érik az őszibarack is. Érdemes kompótot készíteni belőlük. Íme egy egyszerű recept: a barackot meghámozzuk, félbevágjuk, és citromos vízbe tesszük, melyben egy kissé átfőzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

A lehűtött barackot leszűrjük, és üvegbe rakjuk, ezután hideg cukorszörpöt öntünk rá, lekötözzük, majd nyolc–tíz percig gőzöljük. A cukorszörp elkészítésekor egy liter vízbe ötven dekagramm kristálycukrot teszünk.

Előfordul, hogy elsőre nem úgy sikerül a kompótunk, mint ahogy azt szeretnénk, esetleg puhább lesz az üvegben. Ennek az az oka, hogy tovább főztük, mint kellett volna. Érdemes kikísérletezni a megfelelő módszert, mert ha egyszer sikerül, akkor a boltiból többet nem veszünk. Ráadásul az otthon készített finomság nemcsak egészségesebb, de olcsóbb is.

forrás: TEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük