Korán indult és hamarosan be is fejeződik az idei sárgabarack szezon

Korán indult és hamar vége is lesz az idei sárgabarack szezonnak. Közben a háziasszonyok abban bíznak, majd csak lesz olcsóbb, de mire felocsúdtak már el is tűnik a piacról és a boltokból a kajszi. Június közepén 450-500 forintot, a szezon vége felé 300-at kérnek a kilójáért.

 

Az országban egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcs terem, a terméktanács adatai szerint. Ehelyett az idén jó ha a felét betakaríthatják a termelők. A 900 ezer tonna gyümölcsből 500 ezer szokott lenni az alma, úgy tűnik ezen a területen az idén nem lesz jelentős visszaesés. Tolna megyében 355 hektáron terem a kajszi, a legtöbb ültetvény Kisvejke, Bonyhád, Szekszárd, Bátaszék határában van. Utoljára két éve volt hasonlóan gyenge termés, akkor a nagy és tartós esőzések okoztak gondot. Idén jól indult a tavasz, majd a virágzás környékén, áprilisban érte fagy a fákat.

Szénási Tibor, a kisvejkei termelői és értékesítési szövetkezet (TÉSZ) elnöke szerint egy átlagos évhez képest, jó ha a negyven százalékát le tudták szedni a baracknak. Ennyi termett az idén. Nagyon korán kezdődött a szezon, június közepén, és nagyon gyorsan vége is lett.

Minden szépen indult, a fák tele voltak virággal, úgy tűnt több ültetvényen a húsvéti fagyot is kibírta a termés, azonban pár hét elteltével a zsúfolásig megtelt ágakon a zöld kis barackok kezdtek ritkulni, míg két hét alatt el is tűntek az ágakról. A termelők döbbenten és tehetetlenül nézték az „eredményt”, beavatkozni nem tudtak. Szénási Tibor elmondta, a korai fajtákat már június közepén elkezdték szedni, kilónként 450-500 forintos árat fizetett a felvásárló. Ez az ár mérséklődött a nagybani vásárlásnál később 200 forintra, de hasonló, 180-200 forintot fizetnek egy kiló cefréért is azok, akik pálinkát szeretnének ebből főzetni.

 

forrás: http://euroeco.hu/tovabbi-hirek/hirek/tovabbi-hirek/koran-indult-es-mar-be-is-fejezodott-az-idei-sargabarack-szezon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük