Beérett a barack, közepes termés és rövidebb szezon lesz

Érik a kajszi, a korai fajták után már a középérésűeket árulják a termelők. Ugyanakkor még a spanyol importból is van a boltokban, a hazainál olcsóbb áron, de gyengébb minőségben.

 

Beindult a sárgabarackszezon, a megyében 355 hektáron terem a kajszi, a legtöbb ültetvény Kisvejke, Bonyhád, Bátaszék és Szekszárd határában található, bár alig van udvar, ahol ne lenne egy-két barackfa. Az egyik legnépszerűbb gyümölcs, szezonban ebből adnak el a legtöbbet a zöldségesek és a piaci árusok. Idén korán kezdődött a kajsziszezon és valószínű, hogy hamarabb is véget ér, mint egy szokásos évben.

 

A legtöbb család udvarán van legalább egy sárgabarackfa (Fotó: Makovics Kornél)

Ez azt is jelenti, hogy érdemes időben megvenni a lekvárnak való fajtákból – magyar kajszi, bergeron, rózsa barack – a szükséges mennyiséget. Jelenleg a korai fajtákat árulják a piacon és a boltokban, ezeknek a kilója 600 forint körül van. Kisvejkén most a pinkot nevű barackot szedik a termelők, akik szövetkezetbe tömörülve közösen értékesítik a gyümölcsöt. Fazekas Márton agrármérnök, az egyik érintett termelő elmondta, közepes termésre számítanak, nagyon megviselte a kajszit is a hetek óta tartó aszályos idő. A minőséggel nincs baj, csak a vártnál kisebbek a szemek.

 

A kereskedőkkel, felvásárlókkal ezekben a napokban kötik a szerződéseket, belföldi és külföldi értékesítésekre is készülnek, ugyanis keresett a barack. A hazai termelők szerint bosszantó, hogy még lehet a boltokban, piacokon import barackot – délolasz és spanyol – is kapni, ezeket a barackokat féléretten, legalább egy hete leszedték, a minőségével van is gond, viszont olcsón lehet megvenni. Az olaszoknál, spanyoloknál most ér véget a szezon, és amit ott nem tudnak eladni azt ide hozzák.

A megyei termelők szerint, még két-három hét van vissza a kajsziból, a lekvárnak valót 7-10 nap múlva érdemes beszerezni. Ha marad a száraz, meleg idő, akkor a különböző fajták egymásra érnek, így lerövidülhet az idei barack szezon is.

 

Egy gyümölcs a kajszi és a sárgabarack

Az általunk megkérdezett zöldség-gyümölcs üzletekben elmondták, az egyik leginkább keresett gyümölcs a sárgabarack, de a legtöbben étkezési célból vásárolják. Bár az eladó a legtöbb helyen felajánlotta, szívesen hozat lekvárnak való fajtákat is, alig akadt rá eddig érdeklődő. Emiatt a termelők is gondban vannak, hiszen az érettebb gyümölcsöt is szeretnék eladni. A kajszi nem egyszerre érik be, és mindig van olyan, amelyik egy fán belül is előrébb van az érésben. A lekvár alapanyag nem azt jelenti, hogy az adott gyümölcs gyenge minőségű lenne, csupán azt, hogy érettebb, így hosszabb távon – napokon keresztül – nem tárolható. Sokan nem tudják, de a kajszi és a sárgabarack ugyanazt jelenti, csak a kajszi oszmán-török eredetű, míg a sárgabarack szláv szóból ered. Érdemes azt is tudni, hogy a kajszi rendkívül értékes gyümölcs, a benne lévő vitaminoknak fontos szerepe van a csontok és a szövetek újjáépítésében, emellett növeli a sejtek energiáját, élettartalmát.

Forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/beerett-a-barack-kozepes-termes-es-rovidebb-szezon-lesz-732963/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük