Érik a kései, most kell a lekvárt főzni!

TOLNA MEGYE | Idén korábban kezdődött a kajszi szezon, egy hónappal ezelőtt, de úgy tűnik, hamarabb is befejeződik a szokásosnál. A termelőket is meglepte a tény, több lett belőle, mint amire számítottak. Értékesítési gondja azonban csak annak nem volt, aki egészséges, piacképes gyümölcsöt kínált.

Országosan 4500 hektáron termeltek az idén is sárgabarackot a gazdák, a legtöbb ültetvény a szomszédos Bács-Kiskun megyében, Kecskemét környékén van. Minden híresztelés ellenére nem érte fagykár a barackosokat, mondta Csizmadia György, a FruitVeb gyümölcstermelői főbizottságának az elnöke. Tolna megyében egyébként 355 hektáron terem a kajszi, idén viszonylag korán – június 10-e környékén – kezdődött a hazai sárgabarack értékesítése. Eleinte kilójáért 500 forintot is kaptak a kereskedőktől a termelők, a boltokban pedig még 900 forintot is kértek a gyümölcs kilójáért.

 

Dömse Tibor Bátaszék közelében vásárolt 10 hektárnyi barackost, idén először szüreteltek. Mint mondta, pár napon belül el is fogy a gyümölcs. Amikor beszéltünk, akkor már 28. napja szedték a fákról a termést.

– Nem volt problémánk az értékesítéssel, én úgy gondolom, aki sok energiát fektetett a növényvédelembe, az érés közbeni válogatásba, annak piacképes barackja lett az idén – mondta Dömse Tibor. Igyekeztünk minél több kajszit leszedni a fáról, a barack ugyanis ha leesik, étkezési-értékesítési célra már használhatatlan. Éppen emiatt oda kell figyelni a szedőknek is a munkájukra.

Több helyen is meghirdették az értékesítést, és jöttek is a kereskedők, volt olyan nap amikor 6-7 tonnát is elvittek egyszerre, mondta a termelő, de jöttek a kisebb vásárlók is, akik csak befőzni, lekvárt készíteni szeretnének.
A kereskedők többsége vagy a hazai nagybani piacokat célozza meg, vagy egyenesen viszi a gyümölcsöt a bécsi piacra, ott ugyanis filléres összegnek számít a kilónkénti 500 forint is.

 

Jó esetben még tíz nap van vissza az idei szezonból – mondta Szászi Luca, akinek szintén Bátaszék határában van barackosa, igaz neki csak másfél hektáron  Jelenleg a Pannónia és a magyar kajszi érik, ez utóbbi kettő nem egy mutatós fajta, sápadt színük van, és ráadásul könnyen megpuhulnak, ami a szállításnál nem előny. Viszont nagyon jó lekvárt lehet belőlük készíteni. Mi a bajai piacra szállítunk, ahol állandó asztalunk is van. Hajnali 6 órára érünk oda, de már várnak bennünket a vásárlók, akik zömében háziasszonyok. Egy-egy piaci napon 40–50 ládával tudunk eladni, pár óra alatt. Természetesen emellett van néhány zöldséges is, akiknek szállítunk, még Pécsre is. Sajnos a barackot nem lehet sokáig tárolni, így gyorsan kell másik vevő után nézni, ha az egyik kiesik. A piacon az érettebb gyümölcsöt keresik, míg a zöldségesek a keményebbeket veszik meg. Az idén nagyon jól alakultak az árak, kezdetben 500, most 300 forintért adjuk kilóját, és már így a vége felé remélem ez az ár nem is változik – tette hozzá.

Az országos helyzet inkább a vásárlóknak kedvez, mondta Csizmadia György, ez azt jelenti, hogy még a tavalyinál is alacsonyabbak az értékesítési árak, az apróbb barack kilójáért van ahol csak 120 forintot adtak a felvásárlók.

 

forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/erik-a-kesei-most-kell-a-lekvart-fozni-736273/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük